Üdv! E hó 17-én kedden megyünk közjegyzőhöz, az elhunyt édesapánk hagyatéki tárgyalására. Három testvér az örökös. Mindhárman szeretnénk az örökségünkről lemondani egy ismerősünk javára, ha úgy tetszik, akkor ajándékozni neki az örökségünkben szereplő ing

Van szükség ott ügyvédre is, illetve, ha igen, akkor van-e erre megfelelő célszemély az Önök irodájában, és mennyiért vállalná el azt, hogy ott legyen képviselje esetlegesen azt az embert, aki számára le szeretnénk mondani az örökségről? Ez a személy egyébként csak egy közös barát, nem fűz hozzá családi viszony, de mindenképpen szabad akaratunkból szeretnénk ezt a döntést meghozni.
Köszönöm előre is a válaszát!


Hozzászólások

Dr. Kovács Zsolt Csaba 2019. szeptember 12., 16:23:56

Üdvözlöm! Fő szabály szerint a három testvér tud egyezséget tudni egymás között a hagyatéki tárgyaláson, arra vonatkozóan, hogy a három örökös közül ki milyen mértékben örököljön ( oszályos egyezség a neve). Ha nem örökösre kívánják hagyni 2 lehetőség van. Vagy a hagyatéki eljárás után elmennek ügyvédhez és a nevére íratják ( ügyvédi költség, ajándékozás illeték) vagy ha ez az ismerős pl. segítette az elhunytat, akkor bejelentkezhet hagyatéki hitelezőként a hagyatéki eljárásba, Önök nyilatkozhatnak úgy, hogy elismerik a követelését és ennek fejében a nevére íratják az ingatlant. Ez utóbbi esetben célszerű előre megbeszélni a közjegyzővel, h tudjon róla.
Üdvözlettel: dr. Kovács Zsolt Csaba